Cum să aveţi grijă de sănătatea orală?
· Periați-vă dinții corect, cel puțin de două ori pe zi, timp de cel puțin 3 minute.
· Acordați cel puțin 10 secunde, odată cu fiecare periaj, curăţării limbii şi feţei interioare a obrajilor.
· Schimbați periuța de dinți, după cel mult trei luni de la utilizare.
· Utilizați mijloacele suplimentare de igienizare orală ( apa de gura, ața dentară), conform indicațiilor medicului dentist.
· Mergeți la controlul stomatologic, în mod periodic, cel puţin o dată la 6 luni, pentru a preveni sau trata la timpul potrivit afecțiunile orale.
· Cereți sfatul medicului dentist cu privire la cele mai potrivite produse de îngrijire orală, în funcţie de particularităţile afecțiunii orale pe care trebuie să o preveniţi sau să o tratați.
· Folosiţi produse de igienă orală ce conţin fluor, care contribuie eficient la prevenirea apariției cariilor dentare.
Nu așteptați schimbarea dentiției la copii pentru a merge la medic. Peste 70% dintre copii au maxilarul prea mic, situație care împiedică dezvoltarea corectă a danturii.
Dacă ajungeţi târziu la specialist, soluțiile pentru îndreptarea dinților pot să fie invazive. În unele cazuri aceasta înseamnă extracția a 4 dinţi.
Dentiţia definitivă începe să apară în jurul vârstei de 6 ani. Înainte însa de această perioadă, orice copil trebuie consultat de un dentist pediatru. Acesta trebuie să constate dacă micuţul muşcă în mod corect şi dacă maxilarul acestuia a început să crească. Exista un semn clar care indică faptul că maxilarul se dezvolta corect: "Între vârsta de 4 si 6 ani, ar trebui ca între dinții de lapte să apără niște spaţii ca să pregătească maxilarele pentru dinții definitivi".
Vizita la medicul dentist înainte de căderea dinților de lapte e importantă şi dintr-un alt motiv: Copilul trebuie pregătit să accepte tratamentele dentare. "E bine să se înveţe să vină, să fie văzuţi, să li se facă un periaj, să se înveţe să nu prindă frică, să nu vină dintr-o dată la extracţia unui dinte de lapte. În cea mai mare parte a cazurilor, maxilarul nu e pregătit pentru dinții definitivi. Astfel, trebuie ajutat cu aparate mobile, care îl măresc cu 1 mm pe lună. Dacă nu se face acestă intervenţie în timp, atunci pacientul va suferi extracţia unor dinţi definitivi pentru a li se face spaţiu celorlalţi" .
Copilul poate scăpa de extracția dinților definitivi dacă ajunge la medic până la vârsta de 14 ani. Dacă perioada a fost depăşită, se recomandă aparatul dentar fix. Este mai puţin comod şi trebuie purtat cel puţin un an. Însă dacă alinierea dinţilor nu este perturbată grav, ea poate fi estompată prin faţetele dentare. "Faţeta va avea o grosime în zona în care am şlefuit, mai subţire, si o grosime mai mare în zona cealaltă şi dă la final un dinte drept.
Pentru că lumina se absoarbe diferit de către smalţul natural faţă de faţeta ceramică, există o conduită standard pentru un zâmbet perfect.